25 تیر 1396 - 10:6 شناسه خبر: 6150 نسخه چاپی

مهدی معصومی اصفهانی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران؛

علت گرانی مرغ، آنفولانزای سال گذشته است

علت گرانی مرغ، آنفولانزای سال گذشته است مهدی معصومی اصفهانی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران؛
آنفولانزای مرغی سال گذشته باعث شد قیمت جوجه افزایش پیدا کند و در ادامه قیمت مرغ هم بیشتر شد. مرغداران از نظر نقدینگی دچار مشکل شدند و جبران خسارت هم‌زمان می‌برد. از سوی دیگر فعالان این صنعت تلاش می‌کنند راه صادرات به قطر را باز کنند. کشوری که شاید جمعیت کمی داشته باشد اما بازار قابل‌توجهی برای تخم‌مرغ باکیفیت ایرانی است.

پایگاه خبری اتاق تهران

بحث صادرات محصولات مختلف به قطر داغ است. درزمینهٔ صادرات تخم‌مرغ و مرغ به قطر چه وضعیت داریم؟

در صادرات محصولات مربوط به مرغ، باید بحث مرغ و تخم‌مرغ را تفکیک کرد. تخم‌مرغ ایرانی از نظر کیفیت از استاندارد جهانی هم بالاتر است. یکی از بهترین تخم‌مرغ‌ها را در ایران تولید می‌کنیم وامکان صادرات این محصول به قطر هم فراهم‌شده است. تا امروز، چند کانتینر تخم‌مرغ ایرانی به قطر صادرشده است اما مسئله این است که تخم‌مرغ ایرانی از تخم‌مرغ ترکیه‌ای در بازار قطر گران‌تر است درنتیجه قطری‌ها ترجیح می‌دهند بیشتر از ترک‌ها خرید کنند تا ما.

در بحث مرغ، باید به تفاوت مصرف مرغ در دو کشور توجه کرد. فرهنگ مصرف مرغ در قطر با مصرف این محصول در ایران متفاوت است. کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بیشتر مرغ را در یک کیلو تا یک کیلو 100 گرم مصرف می‌کنند اما وزن مرغ ما بیشتر است مگر به سفارش تولید کنیم که این سفارش‌ها باید در درازمدت و با برنامه‌ریزی تهیه و تحویل داده شود. وضعیت تولید مرغ ما به این صورت نیست که سریعاً مرغ را صادر کنیم چون مرغ در ایران برای مصرف داخلی تولید می‌شود درنتیجه صادرات آن به‌سرعت به دیگر کشورها بافرهنگ مصرف متفاوت ممکن نیست. باید کشور مقصد و فرهنگ آن را مطالعه کنیم. بااین‌حال برای صادرات مرغ از قطر درخواست‌هایی داشتیم و برای تخم‌مرغ مشغول مذاکره‌ایم. البته قطر کشور کوچکی است و اگر برنامه‌ای برای صادرات این محصولات داریم باید به بازارهای بزرگ‌تر فکر کنیم.

سال گذشته مرغداران درگیر آنفولانزا شدند. خسارات پرداخت‌شده است؟

آنفولانزای سال گذشته توان مرغداران ایرانی را از چند جنبه کم کرد. زمانی که یک واحد مرغداری دچار آنفولانزا می‌شود، یک سال از تولید عقب می‌ماند و از طرف دیگر به این دلیل که محصول را به فروش نرسانده، دچار کمبود نقدینگی می‌شود.تا این خسارت‌ها جبران شود زمان می‌برد همین مسئله کسری نقدینگی مرغداران و تلف شدن طیور باعث شد  در سال جدید مرغداران نتوانند دوباره جوجه بریزند، قیمت جوجه افزایش پیدا کرد درنتیجه قیمت مرغ هم بالا رفت.

عملکرد دولت در برخورد با مسائل صنف خودتان را چطور می‌بینید؟

دولت یازدهم و وزارت جهاد کشاورزی  به‌طورکلی تعامل خوبی با تولیدکنندگان مرغ و تخم‌مرغ برقرار کرد. مشکل بزرگ این دوره، تولید بیش‌ازحد مرغ در دوره قبل بود. این دولت دریکی سال اول کارش با تولید بیش‌ازاندازه مواجه بود که باعث شد قیمت‌ها کاهش پیدا کرد اما الآن عرضه و تقاضا  به تعادل رسیده است و فرایند طولانی تعدیل طی شده است. فکر می‌کنم به مقطع خوبی رسیدیم. از سوی دیگر بحث صنعت و کشاورزی را نمی‌توان با هم در نظر گرفت و مقایسه یکنواختی از این‌ها داشت. در بخش کشاورزی با توجه به اهمیت فصل‌ها و شرایط خارج از اختیار بنگاه‌ها، برخوردهای دستوری جواب نمی‌دهد. نمی‌توان سقف و کف قیمت تعیین کرد. در حال حاضر دولت دست از قیمت‌گذاری کشیده است اما هم چنان اقتضائات کشاورزی در بعضی تصمیم‌گیری‌ها رعایت نمی‌شود.